Mysteriet Strokirch i Poltava

I Peter Englunds bok Poltava (1998) berättas i kapitlet ”Han skjuter, sticker….” på sid 192 om ”Carl Strokirch, en 30-årig kapten från Nässelsta i Södermanland” Han deltog i kriget mot Ryssland och blev tillfångatagen. Men innan dess blev hans häst stulen av en generalmajor Lagercrona och när Strokirch efter många år kom tillbaks till Sverige så stämde han Lagercrona för att få ut ett skadestånd.

Jag blev naturligtvis nyfiken på vem det var och gick igenom pappas efterlämnade släktforskningsmaterial som han inte hann slutföra innan han dog 1992. Men där hittade jag ingen Carl Strokirch som stämmer med uppgifterna. Däremot finns en Johan Anders Strokirch född 1683 död 1761. Han deltog i KarlXII:s krig mot Ryssland och satt fången 1709-1722. Men han var inte från Nässelsta i Sörmland. Vår släktgren och Johan Anders härstammar från två kusiner som kom till Sverige på 1600-talet.

För att om möjligt kunna lösa mysteriet så köpte jag Karolinska förbundets årsbok 1979-80. Det var i den som Peter Englund hittat berättelsen. När jag läste kapitlet om häststölden och det rättsliga efterspelet så visade det sig att personen i fråga inte alls hette Strokirch utan Rotkirch och så var det mysteriet löst. Lite molokna blev vi allt i familjen när vi gick miste om en god historia att berätta i släkten.

Toppi Strokirk